logo

Més de 500 professionals de l’educació assisteixen a la Jornada d’Aprenentatge Cooperatiu

 

Els assistents van poder comprovar el dinamisme i el rerefons pedagògic que estan posant en pràctica diversos centres a més de compartir les seves experiències i el seu coneixement al CosmoCaixa de Barcelona.

La Jornada “L’aprenentatge cooperatiu, una eina per a l’excel·lència” va aplegar més de 500 professionals de l’educació provinents d’una cinquantena de centres de tota Catalunya. La sessió, en la qual tothom va poder conèixer diferents metodologies didàctiques, va començar amb la intervenció de Joan Mateo i Andrés, Secretari de Polítiques educatives del Departament d’Ensenyament de  la Generalitat de Catalunya, que va destacar els esforços i la feina que s’està fent des d’alguns centres per tal de millorar l’educació en el nostre país. Isabel Costa, presidenta de la Fundació Impuls;  Albert Sòria, sotsdirector general de la Fundació “laCaixa” iJoan Gallostra, president de la Institució Familiar d’Educació, van coincidir en la importància d’aplegar esforços i treballar amb els alumnes com a protagonistes del procés i els professors com les seves guies durant l’aprenentatge.

Tot seguit, el Dr. Pere Pujolàs, professor titular de la Facultat d’Educació de la Universitat de Vic, va impartir la conferència “L’aprenentatge Cooperatiu i els reptes del sistema educatiu actual. Què en diu la recerca?”.  Els assistents van gaudir de l’experiència d’un expert en treball cooperatiu com el Dr. Pujolàs, qui considera que amb aquest procés “passem d’una estructura individualista i, algunes vegades, competitiva, a una estructura on l’equip és important. Tot això comporta un aprenentatge en el grau de participació que es demana a l’alumne i en la participació directa i activa de l’estudiant”.

A continuació, Juan Carlos Hernando, director del col·legi La Farga (Sant Cugat del Vallès); Rosa Argilés, coordinadora docent de Primària del col·legi Airina (Terrassa) i Josep Ma. Espasa, coordinador docent del col·legi Terraferma (Lleida), van oferir tres visions diferents sobre la posada en pràctica de l’aprenentatge cooperatiu en els seus respectius centres. De les tres ponències podem destacar la interdependència que generen les relacions d’aprendre cooperativament, que a més milloren l’autoestima dels alumnes, però sobretot una idea principal: si volem que l’aprenentatge cooperatiu sigui eficaç, hem d’ensenyar els alumnes a treballar en equip.

La segona part de la Jornada va consistir en una exposició de diferents experiències mitjançant workshops segons l’etapa educativa escollida pels assistents a la sessió. I és que treballar junts és la millor manera de millorar, partint del treball en equip amb l’objectiu de multiplicar la feina dels professionals que s’esforcen dia a dia per desenvolupar el potencial dels seus alumnes.

Date: septiembre 16, 2013