logo

Dr. Pere Pujolàs (Universitat de Vic)

Experts

El Dr. Pere Pujolàs, professor titular de la Facultat d’Educació de la Universitat de Vic, va ser l’encarregat d’iniciar les conferències durant la Jornada d’Aprenentatge Cooperatiu cel·lebrada al CosmoCaixa de Barcelona. El Dr. Pujolàs va impartir la conferència “L’aprenentatge Cooperatiu i els reptes del sistema educatiu actual. Què en diu la recerca?”.  Els assistents van poder gaudir de l’experiència d’un expert en treball cooperatiu com el Dr. Pujolàs, qui considera que amb aquest procés “passem d’una estructura individualista i, algunes vegades, competitiva, a una estructura on l’equip és important. Tot això comporta un aprenentatge en el grau de participació que es demana a l’alumna i en la participació directa i activa de l’estudiant”.

Segons el Dr. Pujolàs, una estructura d’ensenyament/aprenentatge cooperativa suposa introduir d’una forma habitual, com a element fonamental d’aquesta estructura, la interacció alumne-alumne i el treball en equip, a més de la interacció professorat-alumnat i el treball individual.  Però el treball en equip no és només un recurs per aprendre (per aprendre més i millor; per a què cadascú pugui arribar a l’excel·lència, segons la seva pròpia capacitat) sinó que també és una competència que han d’aprendre: també han d’aprendre a treballar en equip, de forma cooperativa.

Un dels principals reptes del sistema educatiu actual, per tant, és que puguin estar junts, i aprendre junts, en una mateixa aula, alumnes diferents, encara que siguin molt ”diferents”.